مبانی نظری تاب اوری (فصل دوم پژوهش)

مبانی نظری تاب اوری (فصل دوم پژوهش) مبانی نظری تاب اوری (فصل دوم پژوهش)

دسته : -مبانی و پیشینه نظری

فرمت فایل : word

حجم فایل : 78 KB

تعداد صفحات : 41

بازدیدها : 503

برچسبها : پروژه تحقیق مبانی نظری

مبلغ : 13200 تومان

خرید این فایل

مبانی نظری تاب اوری (فصل دوم پژوهش)

مبانی نظری تاب اوری (فصل دوم پژوهش)

در  41صفحه ورد قابل ویرایش با فرمت doc

توضیحات: فصل دوم پایان نامه کارشناسی ارشد (پیشینه و مبانی نظری پژوهش)

همراه با منبع نویسی درون متنی به شیوه APA جهت استفاده فصل دو پایان نامه

توضیحات نظری کامل در مورد متغیر

پیشینه داخلی و خارجی در مورد متغیر مربوطه و متغیرهای مشابه

رفرنس نویسی و پاورقی دقیق و مناسب

منبع : انگلیسی وفارسی دارد (به شیوه APA)

نوع فایل: WORD و قابل ویرایش با فرمت doc

قسمتی از متن مبانی نظری و پیشینه

تاب آوری

انسان ها در برابر شرایط نامساعد، خطرها و ناملایمات معمولاً احساس بی پناهی می كنند و در بسیاری مواقع نیز سعی  می کنند  كه در برابر خطرها و موقعیت های ناگوار، تحمل نمایند واغلب نتایج غیر منتظره ای به دست می آورند. توانایی اجرای این «جادوی رایج [1]» (ماستن[2]،  2001) اغلب در حوزه علوم اجتماعی، انعطاف پذیری یا «تاب آوری» نام دارد. تاب آوری در علوم اجتماعی به عنوان «فرایند كشسانی و واكنش در مقابل ناملایمات» فرض می شود(هانتر[3]،  2001ص12).

كانر[4] (2006)  تاب آوری را به عنوان «روشی برای اندازه گیری توانایی فرد در مقابله با عوامل استرس زا و عواملی كه سلامت روان فرد را تهدید می كند»، تعریف كرده است.

 افراد تاب آور دارای رفتارهای خود شكنانه نیستند. از نظر عاطفی آرام بوده و توانایی مقابله با شرایط ناگوار را دارند. بونا[5] (2004)  راه های بدست آوردن تاب آوری را داشتن سرسختی،  خود افزایی،  مقابله سركوبگرایانه،  داشتن خلق و خو و احساسات مثبت می داند.

برای درك تفاسیر و روش های مرتبط با تاب آوری،  ممكن است به تمایز بین احتمال خطر و مصادیق تاب آوری نیاز داشته باشیم. در سه دهه اخیر تحقیق كاملی در این خصوص انجام و نمونه های تاب آوری جمع آوری شده است (گارمزی،  نوچترلین[6]، 1972 ،لاتر[7]، 2003). تاب آوری به عنوان قدرت یا توانایی برگشتن به زندگی اولیه و شروع وضعیت جدید از طریق كاهش فشار عصبی یا تحریف آن و جایگزینی نشاط  تعریف می گردد. تاب آوری همچنین به عنوان توانایی بهبود بیماری افسردگی یا مسائلی از این دست نیز فهمیده می شود (وبستر[8]،  1995ص32).

تاب آوری مهارتی مناسب است برای پشت سرگذاشتن مشكلات زندگی حتی وقتی كه شرایط نامطلوب و سخت وجود دارد،  مثل اینكه شخص یك طناب قابل ارتجاع [9]را دور مشكلات بسته كه به فرد كمك می كند وقتی اوضاع بد شد آنها را به عقب بكشد و به آنها به چشم انسانها بنگرد(فولر[10]،1998ص67).

تاب آوری به توانایی یك انسان گفته می شود كه به طور موفقیت آمیز شرایط نامطلوب را پشت سرگذارده وبا آنها تطابق می یابد و به رغم مواجهه با مشكلات زندگی به قابلیت تحصیلی و هیجانی و اجتماعی دست می یابد (دیویدیس[11]،  1999ص76).

 مفهوم تاب آوری طی پژوهش هایسه دهه گذشته علوم اجتماعی، به مثابه یك پدیده چند بعدی شناخته شده است كه در بافت های مختلف اجتماعی و درونی متفاوت هستند(كانر ودیویدسون[12]، 2003ص43).

در تحقیقات گذشته تاب آوری بر متغیرهایی مثل توانایی بیمار،  پنهان سازی احتمال خطر و عوامل آسیب پذیر تاكید شده است(لاتر،2003ص34).

بر طبق مدل های ارائه شده از سوی اورال، آلتروسپ و پاولسن[13]، 2006) سه حوزه عملكردی برای تاب آوری تعریف و بر آنها تمركز شده است.

1. تاب آوری به عنوان یك ویژگی شخصیتی یا توانایی پیش بینی افراد در مقابل تاثیرات منفی ناملایمات و احتمال خطر فرض می شود.

2. یك وضعیت روحی مثبت یا سلامت روانی(مثل درك مثبت،  خود پنداره،  پیشرفت تحصیلی، موفقیت در وظایف و. ..) یا فقدان بیماری روحی روانی به رغم وجود یا احتمال خطر تعریف می گردد.

3. یك فرایند پویا كه بر كنش بین متغیرهای فردی و پیرامونی تاثیر گذاشته و در طول زمان تغییر می كند. این تعریف به دلیل چهارچوب فراگیر و تلفیق ویژگی های فردی با ویژگی های محیطی ایجاد تاب آوری، بیش از تعاریف قبلی مورد توجه است.

تاب آوری به عنوان یكی از سازه های اصلی شخصیت برای فهم انگیزش،  هیجان و رفتار مفهوم سازی شده است (بلاك[14]،  2002). ورنر و اسمیت (1992)  خودتاب آوری را سازوكار ذاتی خود اصلاح گری انسان می دانند. افزون بر آن به باور ورنر(1997)  تاب آوری  صرف نظر از خطرات تهدید كننده،  عاملی بالقوه در همه افراد برای تغییر است. بلاك (2002) بر این باور است كه خود تاب آوری توانایی سازگاری سطح كنترل بر حسب شرایط محیطی می باشد(لتزرینگ ،  بلاك و فوندر[15]،2005ص12).

تاب آوری ویژگی یا خصلتی نیست كه برخی دارای آن باشند و برخی آنرا نداشته باشند،  به بیان  دقیق تر،  تاب آوری بیانگر تعاملی بین انسان و محیط است.  تاب آوری اشاره به ایستادگی در برابر خطر دارد اما یك پدیده تدریجی است و انباشت خطر می تواند حتی تاب آورترین افراد را نیز مغلوب سازد. راتر[16](1987) خاطر نشان می كند كه تاب آوری نوعی تعامل با عامل خطر است یعنی ماهیتی رو به رشد دارد كه از بیولوژی و تجارب اولیه زندگی منشاء می گیرد و عوامل محافظتی می توانند از طریق شیوه های مختلف در مراحل متفاوت رشد، عمل كنند. به عنوان مثال مراقبت های والدین در كودكی قویاً محافظت كننده است،  اما در نوجوانی یك چنین مراقبتی ممكن است مانع رشد سالم شود(راتر،1992ص34).

تاب آوری آشكارا چیزی بیشتر از یك برآمد است. ورنر[17] و اسمیت[18] تاب آوری را «سازو كار ذاتی خود اصلاح گری بشر» می دانند و معتقدند « آنهایی كه تاب آور هستند،  انعطاف پذیر هستند،  این افراد نه شكست ناپذیرند[19] و نه مصون[20] ». هسته مركزی سازه خودتاب آوری  را  این پیش فرض تشكیل می دهد كه «فطرتی زیست شناختی» برای رشد و كمال در هر انسان وجود دارد(برای نمونه طبیعت خود ـ اصلاح گری ارگانیسم انسانی) كه بطور طبیعی و در شرایط معین محیطی می تواند آشكار شود (ورنر،1997ص31).

تاب آوری ظرفیتی انسانی در همه افراد برای تغییر، صرف نظر از خطرات تهدید كننده است. اساساً نوع بشر دارای نیازهای پیچیده و متعددی برای رشد است كه باعث می شود تا او را به طور طبیعی به سمت این برامدهای تاب آور به حركت در آورند(لیفتون[21]،  1998ص109).

 


[1] .Ordinary Magic

[2] . Masten

[3] . Hunter

[4] .Canner

5  .Bouna

[6] .Garmezy & Nuechterlin

2.Later

[8] . Webester

[9] . Elastic

[10] . Fuller

[11] .Davidis

[12] . Conner & Daividson

[13] . Everall, Altrowsp, Paulson

[14] . Block

[15] . Letzring ,Block & Funder

 

1 .Ratter

[17] .Werner

[18] .Smith

[19] .Invicible

[20] .Invalnerable

[21] .Lifton...

...

-2-14-پیشینه پژوهش در ایران

امینی (1392) در پژوهشی با عنوان رابطه بین تاب آوری و فرسودگی شغلی پرستارانبا روش توصیفی- همبستگی بر روی 304 نفر از پرستاران شاغل در بیمارستان های شهر تهران که درسال 1389 مشغول بهکار بوده اند، به طریق نمونه گیری خوشه ای چند مرحله ای انتخاب و با استفاده از پرسشنامه فرسودگی شغلیو پرسشنامه مشخصات دموگرافیکبه این نتایج دست یافتند که 32 درصد از پرستاران، فراوانی و 9/9 درصد شدت خستگی عاطفی را در حد بالا، در مولفه فراوانی و شدت مسخ شخصیت، به ترتیب 7/25درصد،  و 1/18 درصد پرستاران در حد بالا ، 1/42 درصد، مولفه فراوانی و 2/60درصد شدت عدم موفقیت فردی را در حد بالا تجربه کرده بودند. همچنین این فرضیه که بین فرسودگی شغلی و تاب آوری پرستارانرابطه معنیدار وجود دارد،تایید شد.

نجاتی و ملکی (1390) در پژوهشی با عنوان رابطه بین تکانشگری و تأملگرایی با عملکرد حل مسئلهبا حجم نمونه شامل 72 نفر از دانشجویان کارشناسی دانشکده انسانی دانشگاه زنجان که با روش نمونهگیری تصادفی ساده انتخاب شدندو مقیاسهای نیاز به شناخت بارات، عملکرد حل مسئله کشیشها و آدمخوارها و تکانشگریرا تکمیل کردند. به این نتایج دست یافتند کهبین عملکرد حل مسأله و تکانشگری همبستگی منفی وجود دارد. بین عملکرد حل مسئله و نیاز به شناخت همبستگی مثبت و معنی دار وجود داشت.در حالی که زمان حل مساله با متغیرهای تکانشگری و نیاز به شناخت رابطۀ معنی دار نداشت.

لواسانی، حجازی و حضری آذر (1390) در پژوهشی با عنوان الگوی پیشبینی پیشرفت ریاضی: نقشاهداف پیشرفت، رویکردهاییادگیری و تلاش،با حجم نمونه ای شامل 280 دانشآموز پایه سوم رشته ریاضی ( 167 پسر و 113 دختر) دبیرستان های شهر مهاباد با استفاده ازابزارهایی متشکلاز مقیاسهای اهداف پیشرفت (میگلی وهمکاران، 2000 ) پرسشنامه رویکردهاییادگیری (کمبر، بیگز و لونگ، 2004) و مقیاس تلاش (دوپیراتو مارین، 2005) به این نتایج دست یافتند کهرویکردهای یادگیری و تلاش نقش واسطهای در رابطه میان « تلاش » و « یادگیریاهداف پیشرفت و پیشرفت ریاضی دارند، اهدافتبحری از طریق رویکردیادگیری عمیق و سطحی وتلاش بر پیشرفت ریاضی به صورت غیر مستقیم ومثبت اثر میگذارد، اهداف رویکرد–عملکردو اجتناب-عملکرد به صورت غیر مستقیم و منفی برپیشرفت ریاضی تأثیر میگذارد. در مجموع یافته هانقش اهداف پیشرفت، رویکردهاییادگیری و تلاشبر پیشرفت ریاضی را مورد تأکید قرار دادند.

نصیر (1390) در پژوهشی با عنوان  رابطه ی راهبردهای مقابله با استرس و تاب آوری با خوشبینی در دانش آموزان دختر مقطع متوسطه شهرستان دزفول، با حجم نمونه شامل 300 نفر دانش آموز دختر بود که با روش نمونه گیریخوشه ای انتخاب شدند. ابزارهای پژوهش عبارت بودند از: پرسشنامه راهبردهای مقابله با استرس، پرسشنامه خوش بینیوپرسشنامه تاب آوری كانرودیویدسون. روش تحقیق از نوع همبستگی بود. از روش رگرسیون چند متغیره برای تحلیل داده ها استفاده شد. یافته های این پژوهش نشان داد كه بین راهبرد مقابله مدار با خوش بینی و همچنین بین تاب آوری با خوش بینی دانش آموزان رابطه مثبت معنا دار و بین راهبرد مقابلههیجان مدار و راهبرد مقابله غیر مؤثر با خوش بینی دانش آموزان رابطه منفی معنا داری وجود دارد...

...

خرید و دانلود آنی فایل

به اشتراک بگذارید

Alternate Text

آیا سوال یا مشکلی دارید؟

از طریق این فرم با ما در تماس باشید